Рецептите на баба

А едно от другите ми увлечения е готвенето. Като мъничка все се въртях около мама в кухнята,а след това се ровех в дебелите готварски книги и вадех по-лесни и по-трудни рецепти за соленки,кексове и други производни.. Бях на 8 когато направих първите си соленки,и да не повярваш бяха адски вкусни,и още тогава явно съм била експериментатор,защото бях променила съставките нарочно (представете си,можела съм да отровя някой,все пак първо готвене е било хахаха).Днес  мога да се похваля с добри умения на готвач,и определно не бих останала гладна (то си ми и личи,ама тва е друга тема).Аз съм си чревоугодник,и съм ценител на хубавите манджи.Ама да ви кажа,по хубави от бабините няма, а рецептите се предават от майка на дъщеря в семейството ни.Понеже ми е раничко за дъщеря,реших да споделя някои от с вас.И на всичкото отгоре мисля прикрепя снимчици с готовите яденета.Понеже съм безработна сега,смятам да прекарам една прекрасна седмица в шетане и готвене в къщи. Както казва моя приятелка „блазе на бъдещия ми мъж-  ще е най-гледания мъж „( бих добавила и най-сития) хахахах.. Отивам да готвя,очаквайте рецептите🙂

И първата рецепта е най-любимото ми ядене, а именно ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С ОРИЗ :

За които ви трябват следните продукти:

6-8 броя чушки за пълнене (а именно по-едри,без значение мариновани или пресни са)

1 бурканче подправка (което приготвяме в къщи като зимнина)-представлява настъргани домати,1 морков и 1 чушка на ситно,сол и магданоз (които заместват естествено,когато нямате такива бурканчета🙂 )

250 гр.  кайма

1 глава стар лук

1 ч.ч. ориз

1/2 ч.ч. мазнина (аз лично предпочитам  зехтин)

3 1/2 ч.ч. вода

Приготвяне: Лука се реже на ситно (или според предпочитанията) и се слага да се запържи в предварително загрятата мазнина в дълбок тиган. Предварително се смесват каймата,бурканчето (домати,сол,магданоз,чушка,морков) и ориза.Когато лука се позапържи,към него се добавя тази смес и 1/2 ч.ч. вода.Вари се до изпаряването на водата,като се наблюдава и бърка. Когато водата се изпари тигана се маха от котлона. Предварително изчистените чушки се пълнят със сместта с лъжичка,като се продупчват малки дупки с вилица или нож,за да „дишат“.Редят се в тава, заливат се с 3 ч.ч. вода и се пекат на фурна 250 градуса.Наблюдават се и се обръщат за да не загорят.Приблизителното време за печене е 30 мин.,но зависи от фурната ви.

Бон апети.😉

4 responses

24 04 2010
Наков

хм… какво се случва със снимките… защо ги няма :)))

24 04 2010
Мality

ами, все забравям да ги снимам😀

26 04 2010
Наков

значи виж сега… можеш да ми изпратиш готовите чушки… обещавам да ги снимам преди да ги изям🙂

27 04 2010
Мality

абе да ти кажа, май не само ти така обещаваш😀

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s




%d bloggers like this: